Nekašleme na Evropu

17.05.2014 11:20

Politické hnutí Starostové a nezávislí mi navrhlo, abych kandidoval do Evropského parlamentu. Proč ne? V problematice se vyznám, anglicky umím. Nicméně nakonec jsem na 14., tedy nevolitelném místě koaliční kandidátky TOP 09 a Starostové.

Ale nelituji, rád podpořím kandidáty i program. Jak to ale pomůže Nové Pace?

Možná nijak, v prvním plánu. Ale lidi zvoleni z naší kandidátky se se mnou určitě budou bavit dál. Pokud mě bude někdo na kraji nebo z ministerstva věšet bulíky na nos o eurodotacích, tak si zavolám přímo do Bruselu.

Ty volbou jsou důležité celkově pro náš stát, tedy pro všechny lidi. Nezdá se to, ale možná třetina předpisů pochází z Evropské unie. Jde třeba o zákony na ochranu spotřebitele, např. zákon o spotřebitelském úvěru je převeden ze směrnice EU. Evropská unie je i základnou pro naši hospodářskou integraci s Německem a dalšími státy EU. Tato hospodářská integrace má zásadní vliv na bohatství našeho národa. V našem programu je zřetelné a rozumné prosazování zájmů našich občanů, V našem zájmu je přijetí eura.

Kandidátka TOP09 + STAN je kvalitní, postavená na odbornících. Jedničkou je nestraník dr. Luděk Niedermayer, byl zástupcem guvernéra České národní banky, je to vynikající makroekonom, člověk s velkým nadhledem, který chápe věci v souvislostech. V našich řadách získal rychle přezdívku „lídrmajer“, má prostě přirozenou autoritu pro svoji intelektuální vybavenost. Dvojka Jiří Pospíšil je brilantní právník, bude se bedlivě dívat na evropské právní normy. Trojka Stanislav Polčák je opět právník, zastupuje hnutí Starostové a nezávislí, bude se zaměřovat na veřejnou správu. Čtyřka je vysokoškolský profesor atd. Jsem rád, že mohu Novou Paku reprezentovat v takové společnosti.